Seppo Laine Oy

Pakina: Keväisiä ajatuksia pyöräilevältä patenttiasiamieheltä

Pakina: Keväisiä ajatuksia pyöräilevältä patenttiasiamieheltä

  • 13/04/2018

Kuva: Jukka Kantanen

Jouduin viime viikonloppuna ”rikkomaan” pyöräni lukituksen, koska lukko oli juuttunut kiinni. Jälkeenpäin huomasin, että lukossa luki isolla patenttinumero. Olinko siis ”rikkonut” patenttia? Olinhan hajottanut lukon ja vasta sen jälkeen huomannut, että lukko oli patentoitu. Tekoa ei saisi tekemättömäksi.

No en ollut, en missään mielessä. Ensinnäkin tämä ”epäilty” patentin loukkaus ei voinut olla loukkaus, koska patentit koskevat ammattimaista hyödyntämistä ja lukon rikoin omassa autotallissa. Lisäksi lukossa ollut patenttinumero viittasi suomalaiseen hakemukseen, joka oli jäänyt sillensä jo ennen vuosituhannen vaihdetta. Pyörän lukon rikkominen on siis vain oma vahinkoni. Toisaalta, jos en kohta ota käyttöön uutta lukkoa, vahingot voivat kasvaa, koska lukitsemattomana pyörä voi lähteä omille teilleen.

Oman pyörän lukitseminen vaikkapa kaupassakäynnin ajaksi antaa mielenrauhaa ja laskee pitkällä aikavälillä pyöräilykustannuksia, koska uuden pyörän hankinta tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi harvemmin. Samankaltainen tilanne on henkisen omaisuuden (IPR) puolella, missä vaikkapa omaa teknologiaa voidaan suojata patentilla. Näin patentinhaltija voi taata työrauhan oman tietotaidon ja tuotteen kehittämiselle, jolloin tuotekehityksen tuloksista voidaan saada suurempi hyöty.

Pikaisella silmäyksellä kauppojen kaksipyöräisten ajopelien uutuuttaan kiiltäviin rivistöihin voidaan todeta, että polkupyöriä on hyvin saatavilla, jos sattuisikin akuutti pyöräntarve yllättämään. Sen sijaan, henkistä omaisuutta, kuten liikesalaisuuksia, patentteja, tavaramerkkejä tai malleja ei saa kaupan hyllyltä. Siksi oma henkinen omaisuus kannattaa kartoittaa ja huolehtia, että sitä ei menetä.

Kuten polkupyörän lukolla varmistetaan, että jokainen ajaa vain sillä pyörällä, johon on käyttöoikeus, patentit, tavaramerkit ja mallit tarjoavat välineet siihen, että jokainen voi hallita omaa henkistä omaisuuttaan ja sen käyttöä. Lukottomia pyöriä ei juuri kadulla näy ja lukon rikkoutuessa hankitaan heti uusi. Paremmissa pyörissä näkee yleensä useamman lukon.

Henkilökohtaisen henkisen omaisuuden suojaamisessa voi lähteä liikkeelle siitä, että käyttää kypärää. Yritysten henkisen omaisuuden suojaamiseen kansainvälisillä markkinoilla ihmisen pään muotoon sovitettu kypärä ei kuitenkaan tarjoa kattavaa suojaa. Mutta ei hätää, minä sekä enemmän ja vähemmän pyöräilevät kollegani Seppo Laine Oy:llä hoidamme sen puolen. Ota yhteyttä niin polkaistaan IPR:iisi vauhtia kevään kunniaksi!

Kuva: Kunnon Kuvaaja Oy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jukka Kantanen

Se Enemmän Pyöräilevä EP-patenttiasiamies