Seppo Laine Oy

Startup keräsi joukkorahoituksella yli miljoonan

Startup keräsi joukkorahoituksella yli miljoonan

  • 27/06/2017

Suomalaiselle SpineGymille joukkorahoitus on ponnahduslauta kansainvälisille markkinoille. Treenilaite on saanut ennakkotilauksia jo yli 1,7 miljoonan dollarin arvosta, enemmän kuin yksikään muu suomalainen tuote joukkorahoituksesta.

 

ceo-of-spinegym-mr-timo-heino

SpineGymin toimitusjohtaja Timo Heino

Keskikehon syviä tukilihaksia vahvistava SpineGym-treenilaite on käytössä jo yli 500 suomalaisessa kuntoutuslaitoksessa. Nyt terveys- ja hyvinvointialan ammattilaisten arvostama innovaatio on tekemässä läpimurtoa myös kansainvälisille markkinoille.

– Olemme käyttäneet ponnahduslautana maailman johtavia joukkorahoituskanavia, SpineGym Oy:n toimitusjohtaja ja tuotteen kehittäjä Timo Heino sanoo.

Joukkorahoitus on viime vuosina nopeasti yleistynyt varainhankintamuoto, jossa ennen muuta startup-yritykset keräävät piensijoittajilta rahaa tietyn hankkeen toteuttamiseen tai tuotteen kehittämiseen.

 

Kysyntä ylitti kaikki odotukset

Asiat lähtivät etenemään vauhdilla joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa, kun SpineGym panosti kunnolla markkinointiin.

–Treenilaitteen kysyntä ylitti kaikki odotukset. Lähdimme hakemaan Kickstarterista ennakkotilauksia 50 000 dollarilla. Saimme tilauksia 450 000 dollarilla, Heino sanoo.

Sittemmin SpineGym on hakenut rahoitusta myös kansainvälisestä Indiegogo-joukkorahoitusyhteisöstä.

– Olemme saaneet tilauksia kaiken kaikkiaan jo 1,7 miljoonan dollarin edestä. SpineGym on eniten joukkorahoitusta saanut suomalaistuote kautta aikojen, Heino mainitsee.

 

fits-for-all

Keskikehon syviä tukilihaksia vahvistava SpineGym-laite sopii kaikille

Tilauksia jo yli 90 maasta

Timo Heino suosittelee joukkorahoitusta kansainvälisille markkinoille tähtääville kasvuyrityksille, joiden taloudelliset ja henkilöstöresurssit ovat kuitenkin rajalliset. Tähän mennessä SpineGym on saanut ennakkotilauksia yli 90 maasta, suurin osa Pohjois-Amerikasta.

– Kansainvälisen läpimurron ohelle halusimme todistaa, että tuotteellemme löytyy kysyntää myös tavallisten ihmisten keskuudessa. Tähän mennessä olemme myyneet treenilaitetta lähinnä ammattikäyttöön, mutta jatkossa aiomme myydä sitä entistä enemmän koteihin ja työpaikoille.

Kovan kysynnän vuoksi SpineGym on joutunut uudistamaan liiketoimintamallejaan perusteellisesti. Muun muassa tuotteiden valmistukseen ja logistiikkaan on tehty isoja muutoksia.

Aiemmin laitteet tehtiin kokonaan Taiwanissa. Nyt tuotanto on järjestetty niin, että osa komponenteista tulee Suomesta, osa Puolasta ja osa edelleen Taiwanista. Kokoonpano tapahtuu Puolassa.

 

Patentit kuntoon tärkeimmillä markkinoilla

SpineGym-laite patentoitiin jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin tuotetta lähdettiin myymään kotimaassa. Timo Heinon mielestä IPR-asioista huolehtiminen korostuu entisestään, kun yritys suuntaa kansainvälisille markkinoille.

– Kuntolaitteita kopioidaan maailmalla herkästi. Meille keksinnön suojaaminen on erityisen tärkeää keskeisillä markkinoillamme Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

SpineGym on hakenut patentin myös laitteelle, jossa keskikehon lihaksia treenataan istuvassa asennossa. Lisäksi yrityksellä on patentti pyörätuolikäyttöön soveltuvalle laitteelle.

 

Aiheesta kirjoitti:
Matti Remes

Kuvat saatavilla:
https://www.spinegym.fi/medialle/