Aamukahvit | Tee ideasi näkyväksi – teollisoikeudet osana liiketoimintaa

Turun kauppakamarin Aamukahvitilaisuus to 30.10. klo 9:00–11:00

Onko yritykselläsi huolella rakennettu brändi ja tunnistettava logo, jonka eteen olette panostaneet aikaa ja rahaa? Kehitättekö tuotteita tai palveluita, jotka herättävät kiinnostusta myös kilpailijoissa? Oletko joskus kuullut patenteista tai tavaramerkeistä, mutta et ole varma, mitä ne käytännössä tarkoittavat – tai miten niistä voisi olla hyötyä juuri sinun yrityksellesi?

Tule mukaan Turun kauppakamarin ja Laine IP Oy:n järjestämille jäsenaamukahveille, jossa kuulet tiiviin ja käytännönläheisen tietoiskun teollisoikeuksista: patenteista, tavaramerkeistä ja mallisuojista. Saat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten teollisoikeudet voivat tukea yrityksesi kasvua ja kilpailukykyä – ei pelkästään omien innovaatioiden, vaan myös muiden suojattujen oikeuksien kautta.

Mukana Laine IP:n asiantuntijat Kaisa Suominen, Jemina Koskela, Päivi Takala, Jari Hovinen ja Thomas Öhman.

 

OHJELMA

8:30 Aamukahvia ja verkostoitumista
9:00 Tervetuloa – Turun kauppakamari

Mitä teollisoikeudet ovat?
Kaisa Suominen, eurooppapatenttiasiamies
Jemina Koskela, EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies

Tietokannat ja niiden hyödyntäminen liiketoiminnassa ja tutkimuksessa
Päivi Takala, patenttiasiamies

Teollisoikeuksien merkitys yrityksille
Piia von Lode, IPR-johtaja, Uniogen Oy
Jari Hovinen, eurooppapatenttiasiamies

Patentointi Yhdysvalloissa – mitä on hyvä tietää?
Thomas Öhman, US patent agent

10:30 Keskustelua, kysymyksiä ja verkostoitumista aamun teeman ympärillä
11:00 Tilaisuus päättyy

Tervetuloa mukaan!

Paikkoja on rajoitetusti – ilmoittaudu mukaan täältä

Päätös G1/24 – Selitysosaa tulee aina käyttää vaatimusten tulkintaan

Noin vuosi sitten kerroimme Euroopan patenttiviraston laajennetulle valituslautakunnalle tehdystä vetoomuksesta G1/24, liittyen selitysosan käyttämiseen vaatimusten tulkinnassa. Nyt asiasta on annettu päätös, jonka mukaan selitysosaa tulee aina käyttää vaatimusten tulkintaan. Tästä syystä laajennettu valituslautakunta ei vastannut kolmanteen esitettyyn kysymykseen (onko mahdollista jättää huomioimatta selitysosassa oleva vaatimuksessa käytetyn termin määritelmä?).

Asian taustaa

Euroopan patenttivirasto on perinteisesti ollut sitä mieltä, että Euroopan patenttisopimuksen artikla 69(1) ja artiklan 69 soveltamisprotokolla, joiden mukaan EP-hakemuksen tai EP-patentin patenttivaatimukset määrittävät suojapiirin, mutta selitysosaa ja kuvia voidaan käyttää vaatimusten tulkinnassa, koskee ainoastaan tuomioistuimia, ei EPOa itseään.

Tämä linjaus on kuitenkin vuosien saatossa osin muuttunut, ja mielipiteet sekä valituslautakuntien päätökset asiassa jakautuneet EPOn sisällä. Tästä syystä asiasta tehtiin vetoomus EPOn laajennetulle valituslautakunnalle. Vetoomuksen perustana olevassa päätöksessä oli kyse itsenäisen patenttivaatimuksen termistä, joka yleisesti alalla ymmärrettynä olisi tehnyt vaatimuksen uudeksi, mutta selitysosassa esitetyn määritelmän perusteella aiemmin tunnetuksi.

Lisäksi UPC:n valitustuomioistuin antoi maaliskuussa 2024 päätöksen UPC_CoA_335/2023, jonka mukaan selitysosaa ja kuvia tulee aina käyttää vaatimuksen tulkintaan, sen sijaan että niitä käytettäisiin vain epäselvyyksien ratkaisemiseen.

Päätös ja sen perusteet EPC:ssä

Laajennetun valituslautakunnan päätös on yksiselitteisesti se, että vaikka patenttivaatimukset ovatkin patentoitavuuden arvioinnin alkulähde sekä perusta, tulee selitysosaa ja kuvia aina käyttää vaatimusten tulkintaan. Niitä ei siis käytetä vain silloin, kun alan ammattilainen ei ymmärrä vaatimusta yksinään, tai kun vaatimus on epäselvä.

Vetoomuksessa pyydettiin myös päätöstä siitä, mihin EPC:n artiklaan päätös perustuu. Vetoomuksessa esitettiin vaihtoehtoina Artikla 69 ja sen soveltamisprotokolla tai vaihtoehtoisesti Artikla 84. Laajennetun valituslautakunnan mukaan kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei ole täysin tyydyttävä peruste päätöksen mukaiselle johtopäätökselle. Ensimmäinen vaihtoehto on selkeästi tarkoitettu loukkauskäsittelyihin, taas jälkimmäinen hakijalle ohjeeksi siitä, miten hakemus tulee kirjoittaa.

Laajennetun valituslautakunnan mukaan EPC:ssä ei siis ole selkeää perustetta sille, miten vaatimuksia tulee tulkita patentoitavuutta arvioitaessa.

Tästä huolimatta – päätöksen perustelut

Laajennettu valituslautakunta toteaa, että kuten valituslautakunta on vetoomuksessaan tiivistänyt, valituslautakunnat ovat yksimielisiä siitä, että vaatimukset muodostavat patentoitavuuden arvioinnin alkulähteen sekä perustan. Toisaalta kuitenkin valituslautakuntien päätöksissä on kahta linjaa sen suhteen, tuleeko selitysosaa ja kuvia käyttää aina vaatimusten tulkintaan, vai ainoastaan silloin, kun jokin on epäselvää.

Laajennetun valituslautakunnan mukaan tämä jälkimmäinen tulkinta, eli että selitysosaa ja kuvia käytetään vaatimusten tulkintaan vain silloin, kun jokin on epäselvää, on kuitenkin Artiklan 69 sanamuotojen ja näin ollen sen perusteiden vastainen. Lisäksi se on tuomioistuinten päätösten vastainen.

Tästä laajennettu valituslautakunta päätyy loppuratkaisuun, ettei ole EPOn intressien mukaista käsitellä tätä asiaa eri tavoin kuin miten sitä käsitellään niissä tuomioistuimissa, jotka käsittelevät EPOn myöntämiä patentteja.

MIP STARS 2025 | Useita mainintoja Laine IP:lle

IPR -alan merkittävin julkaisu Managing Intellectual Property on julkaissut edellistä vuotta koskevan tutkimuksensa tulokset.

 

Laine IP on saanut uuden MIP STAR -maininnan, kun lakimiehemme Tom-Erik Hagelberg on saanut MIP STAR -maininnan tavaramerkkityöstä.

 

 

 

 

 

 

Kaikkiaan yhdeksän Laine IP:n asiantuntijaa on saanut MIP STAR -maininnan. Muita maininnan saaneita ovat Tatu Ahlskog ja Kathy Wasström patenttityöstä, sekä Tom-Erik Hagelberg, Reijo Kokko, Jemina Koskela sekä Joose Kilpimaa tavaramerkkityöstä.

MIP STAR -mainintojen lisäksi Tiia-Riikka Kittilä, Liisa Sarnes Salokoski ja Joni Vehmas ovat saaneet ”Rising Star” -maininnan.

Olemme erityisen ylpeitä siitä, että Kathy Wasström on MIP STAR -maininnan lisäksi valittu ”Top 250 Women in IP” listalle.

 

 

 

 

 

 

Firmatasolla olemme korkeimmalla ”Tier 1” -tasolla sekä patentti- että tavaramerkkikategorioissa. Siirry rankingiin tästä.

Maininnoilla on meille erittäin suuri merkitys, sillä ne perustuvat asiakkaiden ja kollegoiden antamiin arvioihin. Jo neljäsosa asiantuntijoistamme on mukana MIP STAR -rankingissa, ja firmatasolla olemme säilyttäneet korkeimman tason.

Suuri kiitos tästä kaikesta kuuluu asiakkaillemme ja kollegoillemme eri puolella maailmaa, jotka ovat ottaneet osaa tutkimukseen kommentoimalla työtämme. Menestys tässä merkittävässä tutkimuksessa motivoi meitä edelleen parempaan, ja pyrimme omalla panoksellamme tukemaan asiakkaitamme heidän menestyksensä eteen.

Vahva brändi on tärkeä myös teollisuuden alihankkijalle

Liikkuviin työkoneisiin ohjausjärjestelmiä toimittavalle Exertukselle vahva brändi on laadun tae. Tavaramerkkien hallinnassa innovatiivinen yritys tekee tiivistä yhteistyötä Laine IP:n kanssa.

Seinäjokisen Exertus Oy:n messuosastolla Münchenin Bauma-messuilla riitti tänä vuonna kävijöitä, kun liikkuviin työkoneisiin ohjausjärjestelmiä valmistava yritys esittäytyi potentiaalisille asiakkaille.

Exertuksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sami Takaneva kertoo, että yrityksen saama huomio maailman suurimmilla konealan messuilla oli moninkertainen edellisvuosiin verrattuna. Se johtui osaltaan messuosaston uudistetusta ilmeestä.

”Yhtiön logon ja koko markkinointiviestinnän uudistaminen kannatti. Brändin kirkastaminen tukee kasvuloikkaamme kansainvälisillä markkinoilla”, Takaneva sanoo.

Exertus kehittää ja tarjoaa ohjausjärjestelmiä sekä niihin liittyviä ohjelmistoja ja komponentteja muun muassa maanrakennus-, kaivos-, metsäkoneisiin sekä erikoisajoneuvoihin. Ratkaisut kattavat esimerkiksi ajoneuvo-ohjauksen, hydrauliikan hallinnan, käyttöliittymät ja koneturvallisuusratkaisut.

”Älykäs ohjausjärjestelmä on koneen aivot. Ratkaisumme soveltuvat käyttökohteisiin, joissa vaaditaan luotettavaa suorituskykyä, kestävyyttä ja helppoa integroitavuutta.”

Exertuksen asiakaskuntaan kuuluu kotimaisia ja kansainvälisiä konevalmistajia. Sellainen on esimerkiksi Normet, jonka kanssa Exertus on toteuttanut muun muassa ohjausratkaisuja maanalaisiin ajoneuvoihin ja ruiskutuslaitteisiin.

 

Vahva brändi kertoo laadusta

Kuluttajamarkkinoilla yrityksen brändi on kaikki kaikessa, mutta se on Takanevan mukaan tärkeä myös teollisuuden alihankkijalle.

”Meille Exertus-brändi on luottamuksen ja uskottavuuden tae. Tuotteemme ja palvelumme ovat usein osa asiakkaiden kriittisiä järjestelmiä, joissa laatu ja suorituskyky ovat ratkaisevan tärkeitä. Kun asiakas näkee Exertuksen nimen laitteessa tai ohjelmistossa, se viestii turvallisesta, testatusta ja toimivasta ratkaisusta”, Takaneva perustelee.

Brändiuudistuksen yhteydessä yritys rekisteröi Exertus®-tavaramerkin päämarkkinoilla. Lisäksi Exertus käyttää tuotekohtaisia brändinimiä, joita suojataan tarpeen mukaan.

”Tavaramerkkien suojaaminen auttaa estämään väärinkäytöksiä, joissa nimeämme käytettäisiin ilman lupaa tai laadusta tinkien.”

Takanevan mukaan tavaramerkin suojaaminen tukee myös pitkäjänteisiä asiakassuhteita, kun asiakas voi luottaa jatkuvuuteen ja kehittyvään tuotevalikoimaan.

”Brändin arvo ei Exertuksella synny vain näkyvyydestä, vaan siitä, että se edustaa laadun ja osaamisen jatkuvuutta.”

 

Laine IP läheinen kumppani tavaramerkeissä

Tavaramerkkien hallinnassa Exertus tekee tiivistä yhteistyötä Laine IP:n kanssa.

Exertus tuo tavaramerkkien hallintaan liiketoimintalähtöisen näkemyksensä, mitä yritys haluaa suojata, miksi ja millä markkinoilla. Laine IP toimii puolestaan asiantuntevana kumppanina niin strategisessa suunnittelussa kuin käytännön toimenpiteissä.

”Laine IP:n vastuulla ovat muun muassa hakemusten laadinta, viranomaisprosessien hoitaminen sekä seuranta ja valvonta.”

Sami Takaneva korostaa, että yhteistyö on jatkuvaa vuoropuhelua.

”Laine IP tuo juridisen näkemyksen. Me taas määrittelemme kaupalliset tavoitteet. Työnjako toimii hyvin. Me voimme keskittyä tuotteiden ja brändin kehittämiseen. Laine IP taas varmistaa, että niiden suojaus tehdään tehokkaasti ja oikein.”

 

Hyvä kumppani osaa ennakoida tulevaa

Sami Takanevan mielestä toimiva yhteistyö patenttitoimiston kanssa perustuu ennen kaikkea luottamukseen, asiantuntemukseen ja ymmärrykseen liiketoiminnan tarpeista.

”Meille on tärkeää, että IPR-kumppani osaa katsoa asioita paitsi juridisesta myös strategisesta näkökulmasta: mikä kannattaa suojata, missä laajuudessa ja millä alueilla. Hyvä kumppani uskaltaa myös kysyä, ehdottaa ja haastaa tarvittaessa.”

Takaneva edellyttää patenttitoimistolta selkeää viestintää, nopeaa reagointia ja kykyä kääntää monimutkaisetkin juridiset asiat liiketoimintaymmärrykseksi.

”Laine IP on vastannut näihin odotuksiin erinomaisesti. Heidän asiantuntemuksensa ja kokemuksensa ovat näkyneet siinä, miten sujuvasti ja ennakoivasti he osaavat toimia eri tilanteissa, oli sitten kyse tavaramerkeistä, sopimuksista tai kansainvälisestä suojaamisesta.”

”Tällainen yhteistyö luo turvaa ja antaa meille mahdollisuuden keskittyä omaan ydinosaamiseemme. Tiedämme, että yrityksemme IPR-asiat ovat luotettavissa käsissä”, Takaneva korostaa.

 

Myös muita IPR-asiat mietitty tarkkaan

Tavaramerkkien ohella Exertuksessa on mietitty tarkasti myös muiden immateriaalioikeuksien suojaaminen. Yrityksen IPR-strategian tavoitteena on turvata sekä yrityksen oma että asiakkaiden kilpailukyky ja varmistaa, että kehitetyt ratkaisut säilyttävät arvonsa pitkälle tulevaan.

”IPR-asioissa meille keskeisiä ovat ohjelmistoihin ja elektroniikkasuunnitteluun liittyvät tekijänoikeudet ja tavaramerkkien suojaaminen. Patenteissa keskitymme lähinnä asiakaskohtaisiin ratkaisuihin, joissa innovaatioiden omistus sovitaan projektikohtaisesti.”

”Meillä on myös omaa teknologiaa, jonka ainutlaatuisuutta suojaamme joko teknisin keinoin esimerkiksi suljetuilla ohjelmistoarkkitehtuureilla tai tarvittaessa virallisilla IPR-menetelmillä.”

IPR-asioissa riittää potentiaalia

Ruotsalaiseen Dacke Industri -konserniin kuuluvan Exertuksen liikevaihto on noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Pohjanmaalla on paljon vastaavanlaisia innovatiivisia teknologiayhtiöitä. Sami Takanevan arvion mukaan etenkin kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset ovat tunnistaneet IPR-asioiden merkityksen jo varsin hyvin.

”Potentiaalia on kuitenkin vielä hyödyntämättä.”

Takaneva on havainnut, että tavaramerkkien ja muiden IPR-oikeuksien hyöty jää usein liian kapeasti teknisen suojan tai lakisääteisten velvollisuuksien tasolle. IPR:iä ei ehkä vielä nähdä strategisena välineenä vaikkapa brändin rakentamisessa, markkinoiden rajaamisessa tai asiakassuhteiden turvaamisessa.

”Exertuksen kaltaisille toimijoille tämä tarjoaa mahdollisuuden jakaa osaamista ja lisätä tietoisuutta, miten IPR-suoja voi aidosti tukea kasvua ja kansainvälistymistä kustannustehokkaasti ja pitkäjänteisesti.”

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Excertus Oy

Ympäristötyö on Laineella tärkeää

Laine IP on ympäristötekoihin sitoutunut työyhteisö, jonka ympäristöperiaatteet luotiin jo vuonna 2007. Green Office -sertifikaatin saimme tammikuussa vuonna 2009. Noudatamme kaikessa toiminnassamme ympäristölainsäädäntöä ja meillä on WWF Finlandin Green Office -periaatteiden mukainen voimassaoleva ympäristöohjelma.

 

Kesäkuun 5. vietettävän Maailman ympäristöpäivän hengessä haluamme nostaa esiin sitoutumisemme vastuulliseen arkeen ja kestävään kehitykseen. Toimistollamme ympäristövastuu näkyy jokapäiväisissä valinnoissamme:

  • pyrimme kierrättämään sataprosenttisesti,
  • olemme valinneet vastuullisen vuokranantajan toimitiloillemme,
  • teemme vastuullisia hankintoja,
  • kannustamme ympäristöystävällisiin työmatkoihin,
  • suosimme sähköisiä ratkaisuja, etäneuvotteluja sekä etätyön tekemistä.

Olemme ylpeistä siitä, että meille on jo vuosien ajan myönnetty Green Office – sertifikaatti tunnustuksena pitkäjänteisestä ympäristötyöstä.  Perustamme ympäristöarvomme luonnon kunnioittamiseen, jatkuvaan parantamiseen ja yhteiseen vastuuseen ilmaston hyvinvoinnista.

 

Uskomme vahvasti, että pienillä teoilla voimme saavuttaa suuria vaikutuksia – myös arjen keskellä!

Hyvää kesää!

Green Office -tiimi

 

Lue lisää Laine IP:n ympäristöperiaatteista.

 

IAM Patent 1000 | Maailman johtavat patenttialan ammattilaiset

IAM Patent 1000 -opas on nyt julkaistu vuoden 2025 osalta. Opas sisältää suosituksia patenttialan lakipalveluita tarjoavista yrityksistä sekä maailmanlaajuisen listauksen merkittävistä patenttialan ammattilaisista.

 

Meillä on jälleen ilo ilmoittaa, että Laine IP on säilyttänyt Silver-rankingin ja saanut erinomaiset arvostelut Patent Prosecution -kategoriassa: ”Laine IP on yksi Suomen parhaista patenttitoimistoista, joka on erikoistunut huippuluokan patentointiprosessiin.” ”Suora, ripeä ja tehokas”, Laine on suosittu valinta sekä suomalaisten startup-yritysten että suurten monialayritysten keskuudessa.”

 

Henkilökohtaista tunnustusta

Useat asiantuntijamme saivat tunnustusta oppaassa. Elektroniikan ja ICT:n puolella suositelluiksi asiamiehiksi nimettiin toimitusjohtaja, eurooppapatenttiasiamies Jouni Smolander, eurooppapatenttiasiamies Jarkko Tiilikainen ja eurooppapatenttiasiamies, US patent agent Toimi Teelahti.

 

 

 

 

 

 

Kemian tiimissämme  suositelluiksi asiamiehiksi nimettiin eurooppapatenttiasiamiehet Kaisa Suominen, Hanna Laurén ja Kathy Wasström sekä US-patenttiasiamies Mark Scott.

 

 

Linkki Laine IP:n sivulle vuoden 2025 IAM 1000 -oppaassa löytyy täältä.

Arvostamme vilpittömästi asiakkaidemme jatkuvaa luottamusta toimistoamme kohtaan ja heidän palautettaan IAM:n valintaprosessissa.

 

Postitusaika myöntämisilmoituksen ja myöntämispäivän välillä lyhenee

13.5.2025 alkaen Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) lyhentää aikaa, joka kuluu patentin myöntämisilmoituksen postittamisen ja patentin myöntämispäivän välillä noin kahteen viikkoon.

Tyypillisesti, kun patenttihakemus hyväksytään, hakijalle lähetetään myöntämisilmoitus (Notice of Allowance), jossa asetetaan kolmen kuukauden määräaika (jota ei voi pidentää) myöntämismaksun maksamiseen, jotta prosessi voi edetä patentin myöntämiseen. Myöntämismaksun maksamisen jälkeen USPTO lähettää myöntämisilmoituksen (Issue Notification), jossa ilmoitetaan tarkka patentin myöntämispäivä (Yhdysvalloissa patentit myönnetään aina tiistaisin).

Tämä myöntämisajan lyhentyminen on mahdollistunut USPTO:n siirtyessä sähköisiin patenttijulkaisuihin (eGrants), jotka otettiin käyttöön huhtikuussa 2023. eGrant on virallinen sähköinen versio myönnetystä yhdysvaltalaisesta patentista ja se on korvannut paperiset versiot virallisena asiakirjana. eGrant on helposti yleisön saatavilla USPTO:n Patent Center -portaalin kautta ja sitä voi ladata rajattomasti.

Vaikka myöntämismaksun maksamisen ja myöntämisilmoituksen lähettämisen välillä sekä myöntämisilmoituksen ja myöntämispäivän välillä on edelleen aikaa, kokonaisaika myöntämismaksun maksamisesta patentin myöntämiseen voi nyt olla aiempaa lyhyempi.

Siksi suosittelemme, että kaikki päätökset jatkohakemusten (divisional, continuation, continuation-in-part) suhteen tehdään viimeistään myöntämismaksun maksamisen yhteydessä, ja että mahdolliset jatkohakemukset jätetään ennen seuraavaa tiistaita maksun jälkeen, jotta varmistetaan hakemusten yhtäaikainen vireilläolo.

Jos teillä on kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Laine IP:n Yhdysvaltain IP-tiimiin.

Papticin kasvua vauhdittaa huolella mietitty IPR-strategia

Muovia korvaavia materiaaleja kehittävän Papticin kasvua tukee huolella rakennettu IPR-salkku. Patentti- ja tavaramerkkiasioissa Laine IP on ollut tärkeä kumppani yrityksen alusta lähtien.

 

Sokoksella ja Stockmannilla asiakkaan vaateostokset pakataan muovi- tai paperikassin sijaan ostoskassiin, jonka materiaali tuntuu kädessä pehmeältä ja tekstiilinomaiselta. Se on tehty suomalaisen Papticin valmistusmenetelmällä, jolla voidaan tuottaa muoveja korvaavia kestäviä, vahvoja ja kierrätettäviä pakkausmateriaaleja.

 

Papticin kehitysjohtaja ja yksi perustajista Esa Torniainen sanoo, että Paptic-materiaalissa yhdistyvät paperin, muovin ja kankaan parhaat ominaisuudet. VTT:llä tehtyyn kehitystyöhön pohjautuvan innovaation avulla havusellusta voidaan valmistaa kuitutuotteita tehokkaasti energiaa ja vettä säästäen.

”Papticin innovaatiossa on kaksi osaa. Ensimmäinen on resepti eli innovatiivisesti raaka-aineita yhdistävä tapa, jolla syntyy toiminnallinen ja kierrätettävä materiaali. Toinen osa on vaahtorainausteknologia. Se ei ole vielä käytössä, mutta sen skaalaamista valmistellaan, Torniainen kertoo.

Papticin materiaaleja tuottaa tällä hetkellä kolme sopimusvalmistajaa Euroopassa. Valmistus tapahtuu perinteisellä paperinvalmistusteknologialla Papticin resepteillä ja tietotaidolla.

 

Vahva IPR-suoja tärkeää kasvuyritykselle

Ostoskassien ohella Papticin materiaaleihin pakataan esimerkiksi elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja kuluttajaelektroniikkaa. Niitä käytetään myös lelujen, nahkatuotteiden ja työkalujen pakkauksiin.

Torniainen korostaa, että Paptic ei ole yksi tuote vaan tuoteperhe, jonka tuotteet on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Valmistusteknologiansa ja tuotteensa Paptic pyrkii suojaamaan mahdollisimman kattavasti, sillä se takaa toimintavapauden kansainvälisillä markkinoilla. Vahvaa IPR-suojaa edellyttää myös se, että teknologiaa voidaan jatkossa myös lisensoida muiden valmistajien käyttöön.

”Haemme patentteja ja tavaramerkkejä hyvin kattavasti ja globaalisti. Toki katsomme aina tarkasti, mikä on järkevää ja kustannustehokasta suojausta”, Torniainen sanoo.

Tällä hetkellä Papticilla on tuotteilleen ja tuotantomenetelmilleen vajaat kymmenen patenttiperhettä. Tavaramerkin yritys on rekisteröinyt Paptic-nimen ohella jokaiselle neljälle tuoteperheelleen. Lisäksi yritys on hakenut tavaramerkin jo sellaisille tuotteille, jotka eivät ole vielä markkinoilla.

”IPR-asioissa on oleellista hahmottaa, mitä ja missä suojataan. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin pohtia myös sitä, miten meidän kannattaa asioita suojata. Näissä pohdinnoissa annamme paljon painoa Laine IP:n vahvalle asiantuntemukselle”, Torniainen sanoo.

 

Laine IP luottokumppani alkumetreistä lähtien

Laine IP tuli IPR-asioissa Papticin kumppaniksi, kun yritys perustettiin vuonna 2015.

Torniaisen mielestä startup-yritykselle on tärkeää löytää patentti- ja tavaramerkkiasioissa hyvä kumppani, jonka kanssa päästään rakentamaan yhteistyötä jo silloin, kun liiketoimintaa ei ole vielä kunnolla edes käynnistetty.

”IPR-kumppaninkin on uskottava startupin mahdollisuuksiin. Arvostamme sitä, että Laine IP:ssä on jaksettu käyttää aikaa ja perehtyä kunnolla innovaatioihimme ja liiketoimintaamme.”

Torniainen edellyttää patenttitoimistolta osaamista muustakin kuin patenttihakemusten teknisestä laadinnasta ja tavaramerkkien rekisteröinnistä. Hän on oppinut arvostamaan Laine IP:n strategista ja konsultoivaa otetta.

”Patenteissa ja tavaramerkeissä ei ole kyse ei ole vain teknologian ja tuotteiden suojaamisesta, vaan mitä suuremmassa määrin myös liiketoiminnan kehittämisestä. Hyvä kumppani IPR-asioissa uskaltaa myös kyseenalaistaa ja esittää omia ehdotuksiaan. Se on meille arvokasta, sillä olemme innovaattoreita, emme IPR-asiantuntijoita.”

 

IPR-strategian vastattava tuleviakin tarpeita

Torniaisen mukaan uskottava ja huolellisesti rakennettu IPR-salkku ja -strategia ovat Papticille koko ajan tärkeämpiä, kun yritys kasvaa. Niistä ovat sijoittajien ohella kiinnostuneita myös suuremmat ja pitkäaikaista kumppanuutta hakevat asiakkaat.

”Huolella mietitty IPR-strategia on tärkeä myös meille itsellemme. Se toimii tukena, kun suuntaamme liiketoimintaa ja kehitämme uutta.”

Torniaisen mukaan startup-yrityksen haasteena on jatkuva muutos. Siksi IPR-strategia, patentit ja tavaramerkit tulee suunnitella niin, että nykyisen suojauksen ohella ne vastaavat myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Papticin kasvua vauhdittaa megatrendi, jossa muoville haetaan vaihtoehtoja kaikkialla maailmassa. Monessa maassa esimerkiksi rajoitetaan muovikassien käyttöä ja pyritään siirtymään pakkaamisessa uusiutuvista raaka-aineista valmistettuihin materiaaleihin.

Papticin ratkaisu on lyönyt ensimmäisenä läpi ostoskasseissa. Sokoksen ja Stockmannin ohella yrityksen materiaalista valmistettuja monikäyttökasseja on kokeiltu Suomessa muutamassa K-Supermarketissa. Lisäksi kasseja käyttävät muun muassa vaatebrändi Luhta ja Muumi-tuotteista tunnettu Moomin Characters, joka on myös yksi Papticin osakkaista.

Ulkomaisista asiakkaista suurimpiin kuuluu Iceland-kauppaketju Britanniassa. Torniaisen mukaan yrityksen päätähtäin on kansainvälisillä markkinoilla. Sieltä tulee jo valtaosa Papticin liikevaihdosta, joka oli seitsemän miljoonaa euroa vuonna 2023.

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Paptic Oy

MIP Awards 2025 | Laine IP palkittiin kahdessa kategoriassa

Vuosittain järjestettävässä Managing IP Awards -tapahtumassa palkitaan vuoden merkittävimmät IP-saavutukset ja IPR-asiantuntijat. Tapahtuma on alan kattavin ja arvostetuin palkintotilaisuus, joka käsittää useita IPR:n osa-alueita ja yli 50 lainkäyttöaluetta. Taustatietoa kerätään tuhansilta asiamiestoimistoilta, IP-alan ammattilaisilta ja heidän asiakkailtaan haastattelujen ja kyselyiden avulla.

 

Laineen tavaramerkkipraktiikka palkittiin

Vuoden 2025 MIP EMEA Awards -voittajat palkittiin gaalassa Lontoossa 10.4.2025 nyt jo 20. kertaa. Meillä on ilo ilmoittaa, että Laine IP on jo toistamiseen voittanut Suomen osalta Trademark Prosecution -kategorian Firm of the Year –palkinnon. Tunnustus korostaa Laine IP:n ensiluokkaista osaamista immateriaalioikeuksien parissa ja omistautumista korkeatasoiseen asiakaspalveluun.

 

TM-tiimi: Jemina, Joose, Annika, Tom-Erik, Emma ja Reijo

Henkilökohtaista tunnustusta

Tämän lisäksi eurooppapatenttiasiamies Kathy Wasström on voittanut ”Practitioner of the Year” -palkinnon. Tunnustus on erinomainen osoitus Kathyn asiantuntevasta ja kovasta työstä IPR-alalla. Kathy kävi Lontoossa pokkaamassa palkinnon, ja hän itse kuvailee tunnelmiaan seuraavasti:

”Olen kiitollinen, kun sain edustaa meidän yritystä tällaisessa huikeassa tilaisuudessa. Tilaisuus oli kaikin puolin mahtava ja tunnelma oli katossa. Parasta oli kuitenkin kaikki vanhat ja uudet tuttavuudet, jotka siellä sai tavata.”

 

Kathy punaisella matolla

 

Onnittelemme lämpimästi Kathya ja tavaramerkkitiimiämme, sekä kaikkia muita tapahtumassa palkittuja yrityksiä ja asiantuntijoita. Iso kiitos kuuluu myös kaikille suosituksensa tutkimukseen antaneille tahoille. Nyt saamamme tunnustukset ovat osoitus luottamuksesta asiantuntijoidemme tinkimättömään ja asiantuntevaan työhön jatkuvasti kehittyvällä IPR-alalla. Tästä on hyvä jatkaa!

 
Lisää alan ajankohtaisista tapahtumista ja kuulumisista saat tilaamalla Laineen uutiskirjeen.

Aktiivinen patentointi tuo Suomiselle etumatkaa vastuullisissa kuitukankaissa

Suominen on globaali edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden kehittämisessä. Laine IP on yhtiön pitkäaikainen kumppani innovaatioiden patentoinnissa.

Jokaisella teknologia-alalla on oma pisteensä, joka herättää yritykset suojaamaan innovaationsa patenteilla entistä määrätietoisemmin. Suomisen kohdalla patenttien merkitys on kasvanut 1980-luvulta lähtien, jolloin yhtiö alkoi järjestelmällisesti kehittää patenttistrategiaansa varmistaakseen kilpailukykynsä myös tulevaisuudessa. Nykyisin Laine IP:n patenttiasiamiehenä työskentelevä Päivi Takala toimi Suomisen tukena patenttistrategian laadinnassa alusta asti.

”Suomisen kaltaiselle yritykselle innovaatiot ja jatkuva kehittyminen ovat strategisesti erittäin tärkeitä. Patentit ovat siinä eriomainen mittari”, kertoo Suomisen Patent Manager Pasi Pirhonen.

 

Pyyhintätuotteissa globaali markkinajohtaja

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintä- ja hygieniatuotteisiin ammattikäyttöön ja kuluttajille. Lopputuotteita ovat esimerkiksi kosteuspyyhkeet, vaipat ja haavataitokset.

Pyyhintätuotteisiin käytettävissä kuitukankaissa Suominen on maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Yhtiön liikevaihto oli 451 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja sillä on lähes 700 työntekijää Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Pasi Pirhonen kertoo, että Suomisen tekemiä keksintöjä suojaa 30 patenttiperhettä ja noin sata voimassa olevaa patenttia. Tuotteitaan yhtiö suojaa patenteilla ja tavaramerkeillä, mutta patentteja on haettu myös valmistusmenetelmille. Ne koskevat esimerkiksi menetelmiä, joilla kuitukangas kuvioidaan niin sanotulla vesineulauksella. Suominen on maailman suurimpia vesineulausteknologialla valmistettavien kuitukankaiden valmistaja.

Suomisen patenttistrategia on Pirhosen mukaan ensisijaisesti puolustuksellinen. Yhtiö panostaa aktiivisesti patentointiin ja patenttiseurantaan, ja tarvittaessa käyttää väitemenettelyä oikeuksiensa turvaamiseksi.

”Patenttiasioissa olemme aktiivisia tärkeimmillä markkina-alueillamme Euroopassa ja Amerikoissa.”

 

Tiivis ja pitkä kumppanuus Laine IP:n kanssa

Patenttiasioissa Pirhonen tekee tiivistä yhteistyötä Suomisen tuotehallinnasta ja tuotekehityksestä vastaavien tiimien kanssa.

”Oma tehtäväni on arvioida, mitä kannattaa lähteä patentoimaan ja mitä tietoja tarvitaan, että saamme laadittua hyvän patenttihakemuksen.”

Aineettomien oikeuksien suojaamisessa Suomisen kumppaniksi tuli 1990-luvun lopulla patenttitoimisto Jalo Ant-Wuorinen, ja yhteistyö on jatkunut Laine IP:n kanssa toimistojen yhdistyttyä.

Päivi Takala on työryhmässä edelleen tiiviisti mukana tuomalla siihen oman osaamisensa. Olemme olleet Laine IP:n kanssa tehtävään yhteistyöhön hyvin tyytyväisiä”, Pirhonen kiittelee. Laine IP avustaa Suomista muun muassa patenttihakemusten laadinnassa, patenttiseurannassa ja väitemenettelyissä. IPR-kumppani auttaa myös Suomista päivittämään patenttistrategiaansa tarvittaessa.

”Laine IP:n asiantuntijat pitävät meidät ajan tasalla, mihin meidän kannattaa strategisesti keskittyä ja kulloinkin panostaa. Laine IP tekee meille jonkin verran myös uutuustutkimusta ja antaa arvioita, onko jokin keksintö patentoitavissa.”

 

Suominen edelläkävijä vastuullisissa tuotteissa

Suomisen tuotekehityksessä ja patenttiasioissa korostuvat nyt vahvasti entistä ympäristöystävällisemmät tuotteet. Vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden kysyntä kasvaa nyt vauhdilla.

Pasi Pirhosen mukaan tästä voi kiittää ennen muuta EU:n kertakäyttömuoveja koskevaa direktiiviä eli niin sanottua SUP-direktiiviä, joka edistää muovittomiin tuotteisiin siirtymistä. Suomisella on hyvät edellytykset vastata tähän muutokseen.

”Esimerkiksi viskoosituotteissa olemme kerryttäneet osaamista jo 1980-luvulta lähtien.

Vahva osaaminen ympäristöystävällisten tuotteiden valmistuksesta, markkinoiden hyvä tuntemus ja patenttiosaaminen ovat olleet hyvä ponnahduslauta tuoda markkinoille muovittomia tuotteita.”

Suominen valmistaa muun muassa biohajoavia, kompostoituvia ja vedessä hajoavia tuotteita. Muovin sijaan niissä käytetään uusiutuvia kuituja esimerkiksi viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta.

 

Patentit antavat etumatkaa kilpailijoihin

Pirhosen mukaan SUP-direktiivi koskettaa etenkin kuitukankaista valmistettuja pyyhintätuotteita, joiden valmistajat haluavat eroon muovia sisältävistä tuotteista. Se korostaa entisestään sellupohjaisten materiaalien merkitystä.

”Muovittomiin tuotteisiin liittyvää osaamista on ollut jo pitkään meillä ja muilla, mutta käytännössä tarvittiin SUP-direktiivi vauhdittamaan muutosta.”

Suomiselle strategisen painopisteen siirtyminen vastuullisiin tuotteisiin näkyy myös panostuksissa oikeuksien suojaamiseen. Pirhosen mukaan patenttihakemusten ja myönnettyjen patenttien avulla yhtiö voi osoittaa olevansa näissä asioissa edelläkävijä maailmassa.

”Ensimmäisenä patenttihakemuksen tekevä yritys saa parhaimmillaan 5–7 vuoden etumatkan, kun kilpailijoiden on haettava muita vaihtoehtoja.”

Kilpailijoiden ohella Suomisen aktiivisen patenttitoiminnan ovat huomanneet myös asiakkaat. Monet heistä ovat halunneet suomalaisyhtiöstä strategisen kumppanin, jonka kanssa kehitetään entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

 

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Suominen Oyj