Postitusaika myöntämisilmoituksen ja myöntämispäivän välillä lyhenee

13.5.2025 alkaen Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) lyhentää aikaa, joka kuluu patentin myöntämisilmoituksen postittamisen ja patentin myöntämispäivän välillä noin kahteen viikkoon.

Tyypillisesti, kun patenttihakemus hyväksytään, hakijalle lähetetään myöntämisilmoitus (Notice of Allowance), jossa asetetaan kolmen kuukauden määräaika (jota ei voi pidentää) myöntämismaksun maksamiseen, jotta prosessi voi edetä patentin myöntämiseen. Myöntämismaksun maksamisen jälkeen USPTO lähettää myöntämisilmoituksen (Issue Notification), jossa ilmoitetaan tarkka patentin myöntämispäivä (Yhdysvalloissa patentit myönnetään aina tiistaisin).

Tämä myöntämisajan lyhentyminen on mahdollistunut USPTO:n siirtyessä sähköisiin patenttijulkaisuihin (eGrants), jotka otettiin käyttöön huhtikuussa 2023. eGrant on virallinen sähköinen versio myönnetystä yhdysvaltalaisesta patentista ja se on korvannut paperiset versiot virallisena asiakirjana. eGrant on helposti yleisön saatavilla USPTO:n Patent Center -portaalin kautta ja sitä voi ladata rajattomasti.

Vaikka myöntämismaksun maksamisen ja myöntämisilmoituksen lähettämisen välillä sekä myöntämisilmoituksen ja myöntämispäivän välillä on edelleen aikaa, kokonaisaika myöntämismaksun maksamisesta patentin myöntämiseen voi nyt olla aiempaa lyhyempi.

Siksi suosittelemme, että kaikki päätökset jatkohakemusten (divisional, continuation, continuation-in-part) suhteen tehdään viimeistään myöntämismaksun maksamisen yhteydessä, ja että mahdolliset jatkohakemukset jätetään ennen seuraavaa tiistaita maksun jälkeen, jotta varmistetaan hakemusten yhtäaikainen vireilläolo.

Jos teillä on kysyttävää, ottakaa rohkeasti yhteyttä Laine IP:n Yhdysvaltain IP-tiimiin.

Papticin kasvua vauhdittaa huolella mietitty IPR-strategia

Muovia korvaavia materiaaleja kehittävän Papticin kasvua tukee huolella rakennettu IPR-salkku. Patentti- ja tavaramerkkiasioissa Laine IP on ollut tärkeä kumppani yrityksen alusta lähtien.

 

Sokoksella ja Stockmannilla asiakkaan vaateostokset pakataan muovi- tai paperikassin sijaan ostoskassiin, jonka materiaali tuntuu kädessä pehmeältä ja tekstiilinomaiselta. Se on tehty suomalaisen Papticin valmistusmenetelmällä, jolla voidaan tuottaa muoveja korvaavia kestäviä, vahvoja ja kierrätettäviä pakkausmateriaaleja.

 

Papticin kehitysjohtaja ja yksi perustajista Esa Torniainen sanoo, että Paptic-materiaalissa yhdistyvät paperin, muovin ja kankaan parhaat ominaisuudet. VTT:llä tehtyyn kehitystyöhön pohjautuvan innovaation avulla havusellusta voidaan valmistaa kuitutuotteita tehokkaasti energiaa ja vettä säästäen.

”Papticin innovaatiossa on kaksi osaa. Ensimmäinen on resepti eli innovatiivisesti raaka-aineita yhdistävä tapa, jolla syntyy toiminnallinen ja kierrätettävä materiaali. Toinen osa on vaahtorainausteknologia. Se ei ole vielä käytössä, mutta sen skaalaamista valmistellaan, Torniainen kertoo.

Papticin materiaaleja tuottaa tällä hetkellä kolme sopimusvalmistajaa Euroopassa. Valmistus tapahtuu perinteisellä paperinvalmistusteknologialla Papticin resepteillä ja tietotaidolla.

 

Vahva IPR-suoja tärkeää kasvuyritykselle

Ostoskassien ohella Papticin materiaaleihin pakataan esimerkiksi elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja kuluttajaelektroniikkaa. Niitä käytetään myös lelujen, nahkatuotteiden ja työkalujen pakkauksiin.

Torniainen korostaa, että Paptic ei ole yksi tuote vaan tuoteperhe, jonka tuotteet on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Valmistusteknologiansa ja tuotteensa Paptic pyrkii suojaamaan mahdollisimman kattavasti, sillä se takaa toimintavapauden kansainvälisillä markkinoilla. Vahvaa IPR-suojaa edellyttää myös se, että teknologiaa voidaan jatkossa myös lisensoida muiden valmistajien käyttöön.

”Haemme patentteja ja tavaramerkkejä hyvin kattavasti ja globaalisti. Toki katsomme aina tarkasti, mikä on järkevää ja kustannustehokasta suojausta”, Torniainen sanoo.

Tällä hetkellä Papticilla on tuotteilleen ja tuotantomenetelmilleen vajaat kymmenen patenttiperhettä. Tavaramerkin yritys on rekisteröinyt Paptic-nimen ohella jokaiselle neljälle tuoteperheelleen. Lisäksi yritys on hakenut tavaramerkin jo sellaisille tuotteille, jotka eivät ole vielä markkinoilla.

”IPR-asioissa on oleellista hahmottaa, mitä ja missä suojataan. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin pohtia myös sitä, miten meidän kannattaa asioita suojata. Näissä pohdinnoissa annamme paljon painoa Laine IP:n vahvalle asiantuntemukselle”, Torniainen sanoo.

 

Laine IP luottokumppani alkumetreistä lähtien

Laine IP tuli IPR-asioissa Papticin kumppaniksi, kun yritys perustettiin vuonna 2015.

Torniaisen mielestä startup-yritykselle on tärkeää löytää patentti- ja tavaramerkkiasioissa hyvä kumppani, jonka kanssa päästään rakentamaan yhteistyötä jo silloin, kun liiketoimintaa ei ole vielä kunnolla edes käynnistetty.

”IPR-kumppaninkin on uskottava startupin mahdollisuuksiin. Arvostamme sitä, että Laine IP:ssä on jaksettu käyttää aikaa ja perehtyä kunnolla innovaatioihimme ja liiketoimintaamme.”

Torniainen edellyttää patenttitoimistolta osaamista muustakin kuin patenttihakemusten teknisestä laadinnasta ja tavaramerkkien rekisteröinnistä. Hän on oppinut arvostamaan Laine IP:n strategista ja konsultoivaa otetta.

”Patenteissa ja tavaramerkeissä ei ole kyse ei ole vain teknologian ja tuotteiden suojaamisesta, vaan mitä suuremmassa määrin myös liiketoiminnan kehittämisestä. Hyvä kumppani IPR-asioissa uskaltaa myös kyseenalaistaa ja esittää omia ehdotuksiaan. Se on meille arvokasta, sillä olemme innovaattoreita, emme IPR-asiantuntijoita.”

 

IPR-strategian vastattava tuleviakin tarpeita

Torniaisen mukaan uskottava ja huolellisesti rakennettu IPR-salkku ja -strategia ovat Papticille koko ajan tärkeämpiä, kun yritys kasvaa. Niistä ovat sijoittajien ohella kiinnostuneita myös suuremmat ja pitkäaikaista kumppanuutta hakevat asiakkaat.

”Huolella mietitty IPR-strategia on tärkeä myös meille itsellemme. Se toimii tukena, kun suuntaamme liiketoimintaa ja kehitämme uutta.”

Torniaisen mukaan startup-yrityksen haasteena on jatkuva muutos. Siksi IPR-strategia, patentit ja tavaramerkit tulee suunnitella niin, että nykyisen suojauksen ohella ne vastaavat myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Papticin kasvua vauhdittaa megatrendi, jossa muoville haetaan vaihtoehtoja kaikkialla maailmassa. Monessa maassa esimerkiksi rajoitetaan muovikassien käyttöä ja pyritään siirtymään pakkaamisessa uusiutuvista raaka-aineista valmistettuihin materiaaleihin.

Papticin ratkaisu on lyönyt ensimmäisenä läpi ostoskasseissa. Sokoksen ja Stockmannin ohella yrityksen materiaalista valmistettuja monikäyttökasseja on kokeiltu Suomessa muutamassa K-Supermarketissa. Lisäksi kasseja käyttävät muun muassa vaatebrändi Luhta ja Muumi-tuotteista tunnettu Moomin Characters, joka on myös yksi Papticin osakkaista.

Ulkomaisista asiakkaista suurimpiin kuuluu Iceland-kauppaketju Britanniassa. Torniaisen mukaan yrityksen päätähtäin on kansainvälisillä markkinoilla. Sieltä tulee jo valtaosa Papticin liikevaihdosta, joka oli seitsemän miljoonaa euroa vuonna 2023.

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Paptic Oy

MIP Awards 2025 | Laine IP palkittiin kahdessa kategoriassa

Vuosittain järjestettävässä Managing IP Awards -tapahtumassa palkitaan vuoden merkittävimmät IP-saavutukset ja IPR-asiantuntijat. Tapahtuma on alan kattavin ja arvostetuin palkintotilaisuus, joka käsittää useita IPR:n osa-alueita ja yli 50 lainkäyttöaluetta. Taustatietoa kerätään tuhansilta asiamiestoimistoilta, IP-alan ammattilaisilta ja heidän asiakkailtaan haastattelujen ja kyselyiden avulla.

 

Laineen tavaramerkkipraktiikka palkittiin

Vuoden 2025 MIP EMEA Awards -voittajat palkittiin gaalassa Lontoossa 10.4.2025 nyt jo 20. kertaa. Meillä on ilo ilmoittaa, että Laine IP on jo toistamiseen voittanut Suomen osalta Trademark Prosecution -kategorian Firm of the Year –palkinnon. Tunnustus korostaa Laine IP:n ensiluokkaista osaamista immateriaalioikeuksien parissa ja omistautumista korkeatasoiseen asiakaspalveluun.

 

TM-tiimi: Jemina, Joose, Annika, Tom-Erik, Emma ja Reijo

Henkilökohtaista tunnustusta

Tämän lisäksi eurooppapatenttiasiamies Kathy Wasström on voittanut ”Practitioner of the Year” -palkinnon. Tunnustus on erinomainen osoitus Kathyn asiantuntevasta ja kovasta työstä IPR-alalla. Kathy kävi Lontoossa pokkaamassa palkinnon, ja hän itse kuvailee tunnelmiaan seuraavasti:

”Olen kiitollinen, kun sain edustaa meidän yritystä tällaisessa huikeassa tilaisuudessa. Tilaisuus oli kaikin puolin mahtava ja tunnelma oli katossa. Parasta oli kuitenkin kaikki vanhat ja uudet tuttavuudet, jotka siellä sai tavata.”

 

Kathy punaisella matolla

 

Onnittelemme lämpimästi Kathya ja tavaramerkkitiimiämme, sekä kaikkia muita tapahtumassa palkittuja yrityksiä ja asiantuntijoita. Iso kiitos kuuluu myös kaikille suosituksensa tutkimukseen antaneille tahoille. Nyt saamamme tunnustukset ovat osoitus luottamuksesta asiantuntijoidemme tinkimättömään ja asiantuntevaan työhön jatkuvasti kehittyvällä IPR-alalla. Tästä on hyvä jatkaa!

 
Lisää alan ajankohtaisista tapahtumista ja kuulumisista saat tilaamalla Laineen uutiskirjeen.

Aktiivinen patentointi tuo Suomiselle etumatkaa vastuullisissa kuitukankaissa

Suominen on globaali edelläkävijä vastuullisten kuitukankaiden kehittämisessä. Laine IP on yhtiön pitkäaikainen kumppani innovaatioiden patentoinnissa.

Jokaisella teknologia-alalla on oma pisteensä, joka herättää yritykset suojaamaan innovaationsa patenteilla entistä määrätietoisemmin. Suomisen kohdalla patenttien merkitys on kasvanut 1980-luvulta lähtien, jolloin yhtiö alkoi järjestelmällisesti kehittää patenttistrategiaansa varmistaakseen kilpailukykynsä myös tulevaisuudessa. Nykyisin Laine IP:n patenttiasiamiehenä työskentelevä Päivi Takala toimi Suomisen tukena patenttistrategian laadinnassa alusta asti.

”Suomisen kaltaiselle yritykselle innovaatiot ja jatkuva kehittyminen ovat strategisesti erittäin tärkeitä. Patentit ovat siinä eriomainen mittari”, kertoo Suomisen Patent Manager Pasi Pirhonen.

 

Pyyhintätuotteissa globaali markkinajohtaja

Suominen valmistaa kuitukankaita rullatavarana pyyhintä- ja hygieniatuotteisiin ammattikäyttöön ja kuluttajille. Lopputuotteita ovat esimerkiksi kosteuspyyhkeet, vaipat ja haavataitokset.

Pyyhintätuotteisiin käytettävissä kuitukankaissa Suominen on maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Yhtiön liikevaihto oli 451 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja sillä on lähes 700 työntekijää Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Pasi Pirhonen kertoo, että Suomisen tekemiä keksintöjä suojaa 30 patenttiperhettä ja noin sata voimassa olevaa patenttia. Tuotteitaan yhtiö suojaa patenteilla ja tavaramerkeillä, mutta patentteja on haettu myös valmistusmenetelmille. Ne koskevat esimerkiksi menetelmiä, joilla kuitukangas kuvioidaan niin sanotulla vesineulauksella. Suominen on maailman suurimpia vesineulausteknologialla valmistettavien kuitukankaiden valmistaja.

Suomisen patenttistrategia on Pirhosen mukaan ensisijaisesti puolustuksellinen. Yhtiö panostaa aktiivisesti patentointiin ja patenttiseurantaan, ja tarvittaessa käyttää väitemenettelyä oikeuksiensa turvaamiseksi.

”Patenttiasioissa olemme aktiivisia tärkeimmillä markkina-alueillamme Euroopassa ja Amerikoissa.”

 

Tiivis ja pitkä kumppanuus Laine IP:n kanssa

Patenttiasioissa Pirhonen tekee tiivistä yhteistyötä Suomisen tuotehallinnasta ja tuotekehityksestä vastaavien tiimien kanssa.

”Oma tehtäväni on arvioida, mitä kannattaa lähteä patentoimaan ja mitä tietoja tarvitaan, että saamme laadittua hyvän patenttihakemuksen.”

Aineettomien oikeuksien suojaamisessa Suomisen kumppaniksi tuli 1990-luvun lopulla patenttitoimisto Jalo Ant-Wuorinen, ja yhteistyö on jatkunut Laine IP:n kanssa toimistojen yhdistyttyä.

Päivi Takala on työryhmässä edelleen tiiviisti mukana tuomalla siihen oman osaamisensa. Olemme olleet Laine IP:n kanssa tehtävään yhteistyöhön hyvin tyytyväisiä”, Pirhonen kiittelee. Laine IP avustaa Suomista muun muassa patenttihakemusten laadinnassa, patenttiseurannassa ja väitemenettelyissä. IPR-kumppani auttaa myös Suomista päivittämään patenttistrategiaansa tarvittaessa.

”Laine IP:n asiantuntijat pitävät meidät ajan tasalla, mihin meidän kannattaa strategisesti keskittyä ja kulloinkin panostaa. Laine IP tekee meille jonkin verran myös uutuustutkimusta ja antaa arvioita, onko jokin keksintö patentoitavissa.”

 

Suominen edelläkävijä vastuullisissa tuotteissa

Suomisen tuotekehityksessä ja patenttiasioissa korostuvat nyt vahvasti entistä ympäristöystävällisemmät tuotteet. Vastuullisesti tuotettujen kuitukankaiden kysyntä kasvaa nyt vauhdilla.

Pasi Pirhosen mukaan tästä voi kiittää ennen muuta EU:n kertakäyttömuoveja koskevaa direktiiviä eli niin sanottua SUP-direktiiviä, joka edistää muovittomiin tuotteisiin siirtymistä. Suomisella on hyvät edellytykset vastata tähän muutokseen.

”Esimerkiksi viskoosituotteissa olemme kerryttäneet osaamista jo 1980-luvulta lähtien.

Vahva osaaminen ympäristöystävällisten tuotteiden valmistuksesta, markkinoiden hyvä tuntemus ja patenttiosaaminen ovat olleet hyvä ponnahduslauta tuoda markkinoille muovittomia tuotteita.”

Suominen valmistaa muun muassa biohajoavia, kompostoituvia ja vedessä hajoavia tuotteita. Muovin sijaan niissä käytetään uusiutuvia kuituja esimerkiksi viskoosista, puukuidusta, lyocellista, puuvillasta tai bambusta.

 

Patentit antavat etumatkaa kilpailijoihin

Pirhosen mukaan SUP-direktiivi koskettaa etenkin kuitukankaista valmistettuja pyyhintätuotteita, joiden valmistajat haluavat eroon muovia sisältävistä tuotteista. Se korostaa entisestään sellupohjaisten materiaalien merkitystä.

”Muovittomiin tuotteisiin liittyvää osaamista on ollut jo pitkään meillä ja muilla, mutta käytännössä tarvittiin SUP-direktiivi vauhdittamaan muutosta.”

Suomiselle strategisen painopisteen siirtyminen vastuullisiin tuotteisiin näkyy myös panostuksissa oikeuksien suojaamiseen. Pirhosen mukaan patenttihakemusten ja myönnettyjen patenttien avulla yhtiö voi osoittaa olevansa näissä asioissa edelläkävijä maailmassa.

”Ensimmäisenä patenttihakemuksen tekevä yritys saa parhaimmillaan 5–7 vuoden etumatkan, kun kilpailijoiden on haettava muita vaihtoehtoja.”

Kilpailijoiden ohella Suomisen aktiivisen patenttitoiminnan ovat huomanneet myös asiakkaat. Monet heistä ovat halunneet suomalaisyhtiöstä strategisen kumppanin, jonka kanssa kehitetään entistä ympäristöystävällisempiä ratkaisuja.

 

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Suominen Oyj

UPC | 1. vuosikertomus

Yhdistetty patenttituomioistuin (Unified Patent Court, UPC) on julkaissut ensimmäisen toimintakertomuksensa. UPC aloitti toimintansa 1.6.2023 ja näin ollen vuosi 2024 oli ensimmäinen täysi kalenterivuosi, jolloin UPC on ollut toiminnassa. UPC-järjestelmän tarkoituksena on yksinkertaistaa eurooppapatenttijärjestelmää siten, että myönnetylle eurooppapatentille voi pyytää yhtenäistä vaikutusta UPC-sopimusjäsenvaltioissa. Vaikutukseltaan yhtenäistä eurooppapatenttia kutsutaan myös yhtenäispatentiksi (Unitary Patent, UP).

UPC:n ensimmäisessä toimintakertomuksessa UPC:n valituslautakunnan presidentti Klaus Grabinski nostaa esiin esimerkiksi seuraavaa (suomennos alkuperäisestä):

Lähes 50 vuotta EPC:n allekirjoittamisen jälkeen UPC mahdollistaa nyt eurooppapatentin täytäntöönpanon valvomisen yli rajojen. Tämä on mahdollista yhteisessä tuomioistuimessa kaikille niille EU:n jäsenvaltioille, jotka ovat ratifioineet sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC:n jäsenvaltiot). Näin ollen UPC täydentää Euroopan patenttijärjestelmää ja sen toteuttaminen on tuonut monen vuoden ponnistukset onnistuneesti maaliin.

Grabinskin mukaan UPC on ollut kiireinen alusta asti ja 31.12.2024 mennessä 633 kannetta oli nostettu UPC:ssä. Toisaalta lähes 550 000 eurooppapatenttia on suljettu pois UPC:n toimivallan alta (opt-out), joista suurin osa (n. 470 000) kuitenkin ennen kuin UPC aloitti toimintansa.

Tämän lisäksi sopimus yhdistetystä patenttituomioistuimesta astui voimaan Romaniassa 1.9.2024. Myönnetylle eurooppapatentille voi tällä hetkellä siis pyytää yhtenäistä vaikutusta 18. UPC-sopimusjäsenvaltioissa.

Seuraamme tilannetta edelleen aktiivisesti ja raportoimme jatkossakin kehityksestä.

Mikäli tarvitset lisätietoja UPC:hen liittyen, niin Laineen EP-asiamiehesi ja UPC-erityisasiantuntijaryhmämme (upc@laineip.fi) vastaavat mielellään kysymyksiisi.

 

Alkuperäinen uutinen löytyy täältä.

 

EU:n mallioikeuslainsäädäntö uudistui

EU:n mallioikeusasetusta että -direktiiviä koskevat uudistukset vahvistettiin 8.12.2024. EU:n mallioikeusasetus koskee EU-mallioikeuksia, kun taas mallioikeusdirektiivi velvoittaa jäsenvaltiot harmonisoimaan kansallisia mallioikeuksia koskevan lainsäädäntönsä. Uudistukset tulevat voimaan portaittain, siten että suurin osa lainmuutoksista astuu voimaan 1.5.2025, poikkeuksena tietyt yksityiskohtaiset säädökset, jotka saatetaan voimaan alemman tason lainsäädännöllä. Nämä tulevat voimaan 1.7.2026.

Uudistus on ollut valmisteilla jo yli kymmenen vuotta, ja sisältää useita muutoksia mallioikeuksien haltijoille ja hakijoille. Uudistus vahvistaa, yksinkertaistaa ja harmonisoi mallioikeuksia koskevaa lainsäädäntöä EU:n alueella.

 

Tärkeimmät uudistukset:

 

  1. Mallien määrä hakemuksessa

Merkittävin uudistus vanhaan lainsäädäntöön nähden lienee se, että yksittäisten mallien määrä hakemuksessa kasvaa. Uuden lainsäädännön myötä hakija voi sisällyttää yhteen hakemukseen jopa 50 mallia, vieläpä niin, että eri mallit kuuluvat eri luokkiin (ns. Locarnon luokitus). Tämä tarkoittaa sitä, että samalla hakemuksella voidaan suojata hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitettuja tuotteita ym. Aiemmin eri käyttötarkoituksen omaavat tuotteet täytyi suojata erillisillä hakemuksilla.

 

  1. Uudenlaiset mallit

Lisäksi, mallin käsite on laajennettu koskemaan myös digitaalisia malleja. Aiemminhan mallioikeus oli rajattu ainoastaan graafisesti esitetyille tuotteille, tuotepakkauksille, käyttöliittymille jne. Digitaalisen mallin määritelmä antaa hakijoille mahdollisuuden hakea mallisuojaa myös digitaalisen suunnittelun tuloksille, kuten näytöllä siirtyvät ja liikkuvat mallit ja erilaiset animaatiot. Tämä muutos antaa hakijoille mahdollisuuden suojata erimerkiksi valolla aikaansaatuja ominaisuuksia halutunlaisen käyttäjäkokemuksen aikaansaamiseksi.

 

  1. Mallihakemuksen sisältämät kuvat

Uudistuksen mukanaan tuoma tärkeä muutos koskee mallihakemukseen liitettyjä kuvia. Aiemmin mallihakemus sai sisältää korkeintaan seitsemän kuvaa, mitkä kuvasivat mallia eri kuvakulmista. Uudistuksen jälkeen myös muunlaiset tavat esittää malli ovat sallittuja, esimerkiksi 3D -näkymät. Kuitenkin, tarkemmat yksityiskohdat kuviin ja niiden esittämiseen liittyen määritellään tarkemmin myöhemmin voimaantulevassa alemman tason lainsäädännössä.

 

  1. Oma symboli mallioikeusrekisteröinneille

Lopuksi, mallioikeuksia varten on luotu myös oma symbolinsa, samalla tavalla kuin esim. tavaramerkeille (®) tai tekijänoikeuksille (©). Mallioikeuksien haltijat voivat tästä eteenpäin käyttää symbolia Ⓓ omien rekisteröityjen mallioikeuksien yhteydessä.

 

Ottakaa meihin rohkeasti yhteyttä! Autamme teitä ja annamme lisää tietoja mielellämme.

 

WEBINAR | Overcoming Obviousness Rejections in the USPTO

The Sky is Blue; Grass is Green: Masters of the Obvious discuss Overcoming Obviousness Rejections in the USPTO

Join IPR University Center for an insightful free webinar on March 13th, where our U.S. Attorneys Mark Scott and Thomas Öhman will discuss strategies for overcoming obviousness rejections at the USPTO.

📅 Date: March 13th at 10 AM
💻 Format: Online (Webinar)

We also welcome insights from U.S. practitioners! If you’ve come across court or Board decisions that were particularly useful in arguing nonobviousness, feel free to comment or message us. We’d love to hear your thoughts!

🔗 Register here and be part of the discussion!

Reipas toimistoassistentti haussa!

Etsimme iloiseen joukkoomme toimistoassistenttia Helsingin Ruoholahteen! Työtehtäviisi kuuluvat monipuoliset toimistohommat, kuten sähköpostien käsittely, arkistointi ja tietojen syöttö järjestelmään. Lisäksi työskentelet välillä vastaanotossa ja puhelinvaihteessa – asiakaspalveluasenne on siis plussaa!

Olet etsimämme tyyppi, jos:
✔ Olet tarkka, vastuuntuntoinen ja järjestelmällinen
✔ Palvelualtis ja reipas asenne kuuluu pakettiin
✔ IT-taidot ovat hallussa
✔ Osaat suomea ja englantia sujuvasti (muu kielitaito on plussaa!)
✔ Pystyt sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin

📝 Tarjoamme:
🔹 Vähintään vuoden mittaisen määräaikaisen sijaisuuden, jatkomahdollisuudella
🔹 Osa-aikaisen työn (25h/vko) ja kesällä täysipäiväisyyden
🔹 Joustavat työtunnit
🔹 Kattavan perehdytyksen ja mahdollisuuden kehittyä
🔹 Mukavat työkaverit ja erinomaiset kulkuyhteydet Ruoholahdessa

Patentti- tai tavaramerkkiosaaminen on eduksi, mutta ei pakollista – myös vastavalmistuneet huomioidaan!

Kiinnostuitko? Lähetä hakemuksesi pian! 😊

Lisätietoja tehtävästä antaa Kallinen Consulting Oy, Tapio Kallinen, puh. 040 3568 772, tapio@kallinenconsulting.fi

MIP Awards 2025 | Laine ehdolla useammassa kategoriassa

Managing IP on julkaissut vuoden 2025 ehdokkaat EMEA Awards -palkintojen saajiksi. Vuosittain järjestettävässä arvostetussa Managing IP Awards -tapahtumassa palkitaan vuoden merkittävimmät IP-saavutukset ja IPR-asiantuntijat.

Laine IP on ehdolla sekä ”Patent Prosecution” että ”Trademark Prosecution” -kategorioissa. Lisäksi eurooppapatenttiasiamies Kathy Wasström on hienosti ehdolla ”Practitioner of the Year” – kategoriassa.

 

Vuoden 2025 MIP EMEA Awards -voittajat julkaistaan palkintogaalassa Lontoossa 10.4.2025 nyt jo 20. kertaa.

Onnittelemme lämpimästi kaikkia listalle valittuja yrityksiä ja asiantuntijoita. Laine IP:n saama tunnustus on osoitus kovasta työstä ja sitoutuneisuudesta asiakkaidemme immateriaalioikeuksien hoitamiseen rautaisella asiantuntemuksella alati kehittyvällä IPR-alalla.

 

👉 Lue lisää ja katso kaikki ehdokkaat täältä

🔹 Seuraa meitä somessa saadaksesi ajantasaista infoa IPR:stä sekä Laineen kuulumisista!

IPR:n ABC | Selitys ja esimerkit – keksinnön ohjekirja

Patenttivaatimusten lukemisen jälkeen keksinnöstä kiinnostunut saattaa pohtia: ”Miten tämä toteutetaan käytännössä?” Patentin selitys auttaa löytämään vastauksen!

 

Selitys kertoo keksinnön toteuttamiseen tarvittavat tiedot

Selityksen tehtävänä on olla tarvittava tuki patenttivaatimuksille, jotta keksintöä voidaan käyttää. Selitys sisältää lyhyen ja kuvaavan nimityksen keksinnölle sekä keksintöä kuvaavat yleisen ja erityisen osan.

Yleisessä osassa kerrotaan keksinnön käyttöala ja keksintöön liittyvä ennestään tunnettu tekniikka ja miten keksintö ratkaisee tai parantaa tunnetun tekniikan puutteita sekä ne keinot, jotka ovat tämän aikaansaamiseksi välttämättömiä. Tunnettua tekniikkaa voidaan tuoda esiin vaikkapa viittauksilla aiempiin patenttijulkaisuihin, joskin niihin kannattaa viitata mahdollisimman vähän käsittelyn helpottamiseksi.

Erityisessä osassa kuvaillaan yksityiskohtaisesti keksintö sovellutusmuotojen avulla sekä mahdolliseen piirustukseen viittaamalla. Jos keksintö on esimerkiksi uudenlainen ruohonleikkurin terä, tulee terän rakenne ja toiminta kuvailla sellaisella tarkkuudella, että alan ammattilainen kykenee valmistamaan terän ja että hän ymmärtää terän tuomat edut tunnettuun tekniikkaan nähden. Ei ole tarpeen lisätä aivan kaikkia yksityiskohtia, kuten terän kiinnitykseen käytettävien pulttien mittoja, jos keksinnön tuomat edut eivät näihin liity ja ne ovat alan ammattilaiselle ilmeisiä.

Jos selitykseen kuuluu piirustus, on luettelo piirustuksen kaikista kuvioista tapana esittää selityksen erityisen osan johdantona.

 

Esimerkit näyttävät mihin keksintösi pystyy

Esimerkit ovat tarpeellisia, kun keksinnön toimivuus ja saavutetut edut tunnettuun tekniikkaan nähden eivät ole ilmeisiä selityksestä pelkästään keksinnön toiminnan tai rakenteen kuvauksen perusteella. Jos patenttihakemuksessa väitetään esimerkiksi keksinnön mukaisen terän pysyvän terävänä pidempään ruohoa leikatessa, voidaan selitykseen kuvailla esimerkkinä koejärjestely, jossa tunnettua tekniikkaa edustavaa terää ja keksinnön mukaista terää on kulutettu tietty aika ruohikon leikkaamista vastaavissa olosuhteissa. Esimerkissä voidaan lopuksi viitata piirustuksien mukana olevaan mikroskooppikuvaan tai kuvaajaan, josta käy ilmi ero näiden kahden terän terävyydessä koejärjestelyn jälkeen.

Patenttihakemuksissa esimerkeillä on tärkeä rooli tunnetun tekniikan ja keksinnön välisten erojen osoittamisen lisäksi keksinnön toteutettavuuden todistamisessa. Erityisesti kemian alan patenttihakemuksissa esimerkkien puute voi muodostua ongelmaksi. Kemiallisen yhdisteen rakennekaava voidaan helposti esittää patenttivaatimuksessa, mutta jos alan ammattilainen ei kykene selityksen perusteella valmistamaan yhdistettä, selitys ei ole riittävä keksinnön käyttämiseksi. Kun patenttivaatimuksessa esitetään yhdisteryhmän yleinen rakennekaava, on hyvä toimittaa monipuolisesti esimerkkejä tähän ryhmään kuuluvien yhdisteiden valmistamisesta ja vaikutuksista, jotta voidaan uskottavasti osoittaa keksinnön käytettävyys vaatimuksen koko laajuudella.

Joskus viraston tutkija voi esittää välipäätöksessä huolenaiheensa selityksen riittävyydestä, jos selitys on jättänyt epäilyksen keksinnön sovellettavuudesta patenttivaatimuksen suojapiiriin koko laajuudessa. Vaikka patenttihakemukseen ei saa enää lisätä uutta asiaa, voidaan useimpiin virastoihin toimittaa lisäesimerkkejä, jotka tukevat selityksessä valmiiksi esitettyjä tuloksia. Joitakin selityksen puutteita voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta korjata patenttihakemuksen vireillepanon jälkeen. Siksi patenttihakemuksen huolellinen valmistelu ammattilaisen toimesta auttaa varmistamaan, että keksintösi suojataan onnistuneesti.

 

Heräsikö aiheesta kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme!