IPR:ää iisisti – Muodollisuudet (osa 5)

IPR:ää iisisti -juttusarjamme jatkuu tarkastelemalla minkälaisia muodollisuuksia hakemukseen liittyy.

 

Lisenssisopimus

Sopimus, jolla oikeuden haltija antaa toiselle osapuolelle oikeuden käyttää rekisteröityä suojaa (patenttia, tavaramerkkiä, mallisuojaa, hyödyllisyysmallia). Usein lisenssisopimuksella sovitaan myös esimerkiksi tietotaidon siirtämisestä. Lisenssisopimus voidaan rajoittaa jollekin maantieteelliselle alueelle, ja se voi olla ekslusiivinen (eli lisenssinsaaja on ainoa joka saa käyttää suojaa) tai ei-ekslusiivinen (jolloin oikeuden haltija voi antaa oikeuksia myös muille).

 

Siirtokirja

Asiakirja, jolla oikeuden haltija siirtää oikeuden toiselle osapuolelle. Esimerkiksi keksijä siirtää oikeuden (eli omistuksen) keksintöön hakijalle, tai yritys siirtää tavaramerkin toiselle yritykselle. Yritysten välisissä siirroissa siirtokirja tehdään usein varsinaisen kauppakirjan lisäksi, jottei kauppakirjaa tarvitse toimittaa virastoon.

 

Työsuhdekeksintö

Joissakin maissa, kuten Suomessa, työnantajalla on oikeus ottaa työsuhteessa syntyneiden keksintöjen oikeudet itselleen, kohtuullista korvausta vastaan. Mikäli työsuhdekeksintölaki (tai esimerkiksi tutkimussopimus) ei koske keksijää, voi keksijä vapaasti tehdä keksinnöllä mitä haluaa.

 

Valtakirja

Asiakirja, jolla hakija valtuuttaa asiamiehen toimimaan puolestaan viraston suuntaan. Asiamies hoitaa tällöin kaiken kirjeenvaihdon viraston kanssa.

Kirjoittaja

Jaa artikkeli