Pioneeri sähköisen patenttitiedon hyödyntämisessä

  • Uutiset
  • 15.12.2021

Koirakosken kylätoimikunnan uusi puheenjohtaja haastattelussa

Laine IP:n Kristian Luoto on Suomessa uranuurtaja sähköisen patenttitiedon hyödyntämisessä. Hänet tunnetaan myös aktiivisesta toiminnasta alan järjestöissä.

Sähköisen patenttitiedon tehokas hyödyntäminen on tänään patenttiasiamiehen arkea, mutta 40 vuotta sitten tilanne oli kokonaan toinen.

Laine IP:n eurooppapatenttiasiamies Kristian Luoto törmäsi ensimmäisen kerran online-tietokantojen olemassaoloon vuonna 1979 tehdessään konetekniikan diplomityötä Tampereen Teknillisessä korkeakoulussa.

Silloin haut eivät tosin lävähtäneet hetkessä tietokoneen ruudulle, vaan informaatikkoa oli pyydettävä tulostamaan tulokset teleprintterillä paperille.

“Työelämään tultuani vuonna 1982 ensimmäiset henkilökohtaiset tietokoneet olivat jo saatavilla. Aloin heti tutkia, miten niitä voisi hyödyntää tiedonhauissa”, Kristian muistelee.

Alussa tietojen hakeminen oli hidasta ja vaivalloista. Työ alkoi kuitenkin helpottua, kun puhelinmodeemien nopeudet alkoivat kasvaa.

Patenttiasiamiehen työn ohessa Kristian ryhtyi vuonna 1987 perustamansa Tietoanti Oy:n toimitusjohtajaksi. Yrityksen tehtävänä oli palvella sähköisessä tiedonhaussa patenttitoimistoja, joista useimmilla ei ollut tähän valmiuksia.

“Tosin yrityksen perustaminen oli myös herätyskello patenttitoimistoille, että niiden on itsekin lähdettävä kartuttamaan digitaalista osaamistaan.”

Internetin tulo mullisti tiedonhaun

Kristianin mukaan internetin ja www-selainten tulo 1990-luvun puolivälissä oli iso mullistus myös patenttialalla. Ne mahdollistivat kuvien liittämisen tietokantoihin ja patenttijulkaisujen siirrot pdf:nä tulivat mahdollisiksi.

Patenttiasiamiehen roolista Kristian siirtyi 17 vuodeksi Nokialle, jossa hän muun muassa veti Nokia Research Centerin IPR-toimintaa.

“Urani ehkä parhaimmat saavutukseni ajoittuvat vuosiin 1996–97, jolloin loimme tutkimuskeskukselle täysin sähköisen keksintöilmoitusjärjestelmän.”

Myöhemmin järjestelmä otettiin pitkäaikaiseen käyttöön koko konsernissa. Sen kylkeen luodun Nokia Patent Database -portaalin avulla kuka tahansa Nokialla pystyi tekemään patenttihakuja ja lataamaan julkaisuja omalle koneelleen.

“Tämä on itsestään selvää tänään, muttei vuonna 1997.”

Sörsselson pikkujouluissa

Laine IP:lle Kristian siirtyi vuonna 2012, ja hänen osaamisestaan on ollut paljon hyötyä sähköisen patenttitiedon hyödyntämisessä. Viime vuosina

tiedonlouhinta ja tekoälyyn perustuvat sovellukset ovat mahdollistaneet entistä vaativampien hakujen ja analyysien tekemisen patenttitietokannoista.

Entä mitä sähköisen tiedonhaun pioneeri arvioi tulevasta kehityksestä?

“Muistikapasiteetin ja prosessorien kehityksessä saturaatiopiste alkaa ehkä kohta tulla vastaan. Ohjelmistokehityksen arviointi on vaikeampaa.”

Kristianin mielestä tekoälyyn pohjautuvat ohjelmistot ovat vielä iso kysymysmerkki.

“On vaikea arvioida, mihin suuntaan algoritmien kehitystä viedään ja mihin ne patenttidatamassassa pystyvät tarttumaan. En lähde arvailemaan, millaisia analyysejä tekoälyn avulla voidaan jatkossa laatia.”

Eläkepäiville Ylä-Savon maisemiin

Vuoden vaihteessa Kristian siirtyy seuraamaan patenttimaailman ja teknologian kehitystä hieman sivummalle, kun hän jää 40-vuotisen työuran

jälkeen eläkkeelle.

Eläkepäivät kuluvat Ylä-Savossa Sonkajärvellä omien sanojensa mukaan “maalaismaisemaa ihaillen ja ruohonjuuritason elämää viettäen”.

“Myös moottoripyöräilyä tulee varmasti harrastettua, toivottavasti kalastustakin. Ehkä teen myös vähän patenttialan konsultointia, saa nähdä.”

Patenttiasiamiehenä Kristianille on ollut tärkeintä toimiva yhteys patenttiassistentin kanssa.

“Ilman hyvää assaria asiamies on hukassa. Muutoin työ on aika case- ja siten asiakaskeskeistä.”

Työuran hienoimpiin hetkiin Kristian lukee haasteelliset tapaukset, joissa patenttihakemus on lopulta myönnetty. Myös tärkeiden viitejulkaisujen löytämisestä esimerkiksi väiteasioissa on myös ollut mukavaa raportoida asiakkaalle.

Kristian on toiminut pitkään myös patenttialan järjestöissä. Ikimuistoisesti mieleen ovat jääneet etenkin alan yhdistysten hulppeat konferenssit ja juhlat 1980-luvulta aina 2000- luvun alkuun.

“Sen jälkeen tapahtui muutos, mikä oli ehkä ´kurinpalautusta´, kun alan kilpailuasetelmat Suomessa muuttuivat Euroopan patenttisopimuksen myötä. Matkustusbudjettejakin alettiin kiristää yleisemmin.”

Maajussin menopelit

Patenttiasiamiesyhdistyksen puheenjohtajana Kristian on toiminut vuodesta 2018. Hän on pitänyt tärkeänä ylläpitää kommunikointia jäsenkunnan kanssa.

“On tärkeää pitää esillä, että olemme ennen kaikkea toisiamme arvostavia kollegoita, kuten ystäväni Seppo Laine aina painotti.”

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Kristianin kotialbumi

Jaa artikkeli