Startup tähtää laatu edellä 3d-tulostusmarkkinoille

Valitsimme kumppaniksi Laineen, koska sieltä löytyy tarvitsemaamme vahvaa osaamista

Petri Heino, Mehta Heino Industries Oy

Kahden insinööriopiskelijan perustama Mehta Heino Industries kehitti 3d-tulostimen, jonka valtteja ovat laatu ja nopeus. IPR-salkun rakentamisessa startup hyödyntää Laine IP:n osaamista.

Kaksi nuorta miestä seuraa keskittyneesti pöydällä surisevan 3d-tulostimen työn etenemistä kasvuyrityskeskus A Gridin tiloissa Espoon Otaniemessä. Tämä on startup-yritys Mehta Heino Industriesin toimitila, jossa yrityksen perustajat Santosh Mehta ja Petri Heino ovat kehittäneet ideaansa kohti valmista tuotetta.

Syksyllä 2015 perustettu yritys on nyt siirtymässä tuotekehityksestä uuteen vaiheeseen.

”Tuote on valmis, ja sitä pilotoidaan pienimuotoisessa tuotannossa. Seuraava askel on aloittaa laitteiden valmistus suomalaisella sopimusvalmistajalla”, Santosh Mehta sanoo.

Pienistä valmistussarjoista on tarkoitus siirtyä suurempaan tuotantoon, kun 3d-printteri on saatu lanseerattua Euroopan markkinoille. Yritys hakee myös parhaillaan rahoittajia liiketoiminnan kasvattamiseen.

”Etsimme aluksi tuotteellemme pilottiasiakkaita Suomessa. Niitä voivat olla esimerkiksi oppilaitokset. Kotimaasta saatuja referenssejä hyödynnämme sitten, kun lähdemme markkinoimaan tulostinta ulkomaille”, Petri Heino suunnittelee.

Kilpailuvaltteina nopeus ja laatu

Nepalista kotoisin oleva Mehta tuli Suomeen opiskelemaan insinööriksi. Konetekniikan opintojen aikana hän tapasi tulevan yhtiökumppaninsa Heinon. ”Meitä molempia kiinnosti 3d-tulostus, ja idea uudenlaisen tulostimen kehittämisestä heräsi jo opiskeluaikana. Meillä oli sama visio, millainen yrityksen tulisi olla”, Mehta muistelee.

Alun perin kaksikon ajatuksena oli kehittää erityisesti kuluttajamarkkinoille sopiva 3d-tulostin. Nyt painopiste on siirretty teollisiin asiakkaisiin. ”Tulostimellamme voi valmistaa esimerkiksi prototyyppejä ja koneiden osia, joiden valmistussarjat ovat pienet tai joita on muuten vaikea valmistaa”, Heino mainitsee.

3d-tulostimessa on tulostinpää, josta juoksevaksi lämmitetty muovilanka pursotetaan ohuina kerroksina tulostuspedille. Tulostamisen onnistumiselle on oleellista, että alusta on kohdistettu täsmälleen oikein.

Heinon mukaan muovilangalla tapahtuvan 3d-tulostuksen suurimpia ongelmia on, että laitteen tulostuspeti ei pysy tarkasti paikallaan, vaan se on kalibroitava uudelleen jopa päivittäin. Mehta Heinon tulostin on sen sijaan rakennettu niin jämäkäksi, että tehtaalla tehtyjen asetusten jälkeen tulostuspetiä ei tarvitse enää säätää. ”Se nopeuttaa tulostusta ja parantaa tulostettavien tuotteiden laatua”, Heino sanoo.

IPR-salkku rakentuu yhteistyöllä

Mehtan mielestä uutta teknologiaa kehittävälle startupille omien innovaatioiden oikeanlainen suojaaminen on erittäin tärkeää. Tämä käsitys on vahvistunut, kun yrittäjäkaksikko on käynyt läpi IPR-asioita Laine IP:n asiantuntijoiden kanssa.

”Kävimme läpi Laineen asiantuntijoiden kanssa, millaista IPR-salkkua yrityksen kannattaisi lähteä rakentamaan ja miten meidän kannattaa suojata kehittämäämme teknologiaa. Olemme tähän mennessä jättäneet yhden patenttihakemuksen”, Mehta sanoo. ”Valitsimme kumppaniksi Laineen, koska sieltä löytyy tarvitsemaamme vahvaa osaamista”, Heino täydentää.

Laineelta Mehta Heinoa avustavat konetekniikkaan erikoistunut eurooppapatenttiasiamies Teemu Kiviniemi sekä US-patenttiasiamies Toimi Teelahti, joka on perehtynyt hyvin 3d-tulostukseen. Työurallaan myös startup-yrittäjänä toimineena Toimi tuntee Mehta Heinon kaltaisten yritysten haasteet.

”Startup-yhteistyössä on tärkeää ymmärtää laajasti, mihin yritys tähtää ja mikä on kustannustehokasta oikeuksien suojaamista. Erityisesti pienen yrityksen on ajateltava IPR-asioita sijoituksena tulevaan ja suunnitella, miten oikeuksien suojaaminen tuo jossakin vaiheessa myös rahaa yritykselle”, Teelahti painottaa.

Innovaatiosetelistä paljon hyötyä

IPR-osaamisen hankinnassa Mehta Heino hyödynsi Business Finlandin (entinen Tekes) innovaatioseteliä, jota kansainvälisille markkinoille tähtäävä mikro- tai pk-yritys voi hakea valitsemiensa asiantuntijapalvelujen hankintaan. 5000 euron arvoisen tuen tavoitteena on madaltaa pk-yritysten kynnystä hankkia liiketoiminnan kasvua kiihdyttävää ulkopuolista asiantuntija-apua. Rahoitus on suunnattu etenkin niille yrityksille, jotka eivät ole saaneet aiemmin julkista kehittämistukea.

”Setelistä on ollut meille paljon hyötyä, sillä emme ole saaneet aiemmin julkista rahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen. Nyt tiedämme huomattavasti paremmin, mitä tuotteen suojaaminen tarkoittaa ja osaamme ottaa oikeat askeleet IPR-salkun rakentamisessa”, Mehta toteaa.

Aiheesta kirjoitti Matti Remes

Jaa artikkeli